Hangi Kombiyi Seçmeliyim ?

Sarıyer Kombi

Hangi Kombiyi Seçmeliyim ?

Kombi seçiminde esas alınması gereken kriterler sırasıyla şöyledir;

• Isıtmada esas olan ısının mevcut alanda korunması. Şöyle detaylandırmak gerekirse iyi yalıtım yapılmış binalarda radyatör boyutlarında küçülmeler yaşanır. Küçük seçilmiş radyatörlere bağlı olarak kombi seçiminde de düşük kw’lı kombiler tercih edilir.
• İkinci önemli husus tesisat seçimidir. Klasik kombiden çıkan hattın tek bir hatta bütün radyatörleri beslemesi, kombinin yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Bu sistem yerine kolektör hattı seçilmeli. Radyatörler birbirinden bağımsız besleneceğinden, bu sistemde yakıt tüketimi diğer yönteme göre daha tasarrufludur.
• Yukarıda sıraladığımız iki seçenek yok ise kesinlikle tam yoğuşmalı kombi

tercih edilmelidir. Yukarıda şarlar sağlanıyorsa ve radyatör uzunluğunun toplamda 7 metre/tülden küçük ise normal konvansiyonel kombi (hermetik kombi) seçilebilir. Aksi durumda kesinlikle tasarruf için yoğuşmalı kombi tercih edilmelidir. Kısaca yoğuşma teknolojisi hakkında bilgide verelim. Ülkemizde kombi çalışma sıcaklığı 90-70 c olarak kabul edilir. Yani kombiden 90o c de çıkan su radyatörleri dolaştıktan sonra 70o c de kombiye geri döndüğü kabul edilir. Konvansiyonel kombilerde tek eşanjör vardır. Alev kazanı ısıtır. Isınan kazan eşanjörden geçen ve radyatörden dönen soğumuş suyu ısıtır. Yanan gaz kazandan sonra baca yardımı ile atmosfere gönderilir. yoğuşma teknolojisinde iki eşanjör vardır. Birinci eşanjör kazan içinde ikinci eşanjör ise kombi içinde kazandan öncedir. Yanan gaz kazana suyunu ısıtıp dışarı gönderilmeden önce ikinci eşanjörü de ısıtır. Sistem söyle çalışmakta, radyatörleri dolaşmış ısı kaybederek soğuyan suyu kazana gelmeden önce ikinci eşanjörden geçirmek sureti ile ortalama 3-5 c ısı kazanımı sağlar. Yani kombi 70o c yi ısıtıp 90o c çıkartacak kadar gaz yakma yerine 72-75 c deki suyu ısıtma ihtiyacı duyar. Böylelikle hem yakıttan tasarruf edilmiş olur hem de kombinin çalışma süresi kısalmış olur.
• Tek bir radyatör boş bırakılmak kaydıyla tüm radyatörlerde termostatik vana kullanılması tasarrufu sağlar.
• Zamanlayıcı termostatlar kullanılmalı. Evde olunmadığı süre içinde kombi kendisini kapalı tutmalı, bireylerin eve geliş zamanına göre programlanmalı ve o şekilde çalıştırılmalı. Bu şekilde yakıt tasarrufu sağlanır.
• Her yıl mutlaka kombi bakımı ve radyatör temizliği yapılmalı.